Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


χρήση_υπολογιστών

Οδηγίες χρήσης για τους υπολογιστές του Εργαστηρίου

Είσοδος - Έξοδος από το σύστημα

Οι υπολογιστές παραμένουν ανοικτοί συνέχεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξει η οθόνη και να κινηθεί το ποντίκι ώστε να εμφανιστεί η εικόνα login. Κατόπιν ο κάθε χρήστης μπορεί να μπει στο σύστημα πατώντας τον συνδυασμό Ctrl + Alt + Delete και εισάγοντας τον προσωπικό του username & password, προσέχοντας από κάτω να γράφει Sign in to: NELOI (που αποτελεί το domain του εργαστηρίου). Πριν από την αποχώρηση του, ο χρήστης δεν πρέπει να ξεχνά να κάνει logoff από το σύστημα. Έτσι διασφαλίζει την μη πρόσβαση στον προσωπικό του δίσκο από τρίτους.

Domain και εικονικός υπολογιστής

Domain ονομάζεται μια ομάδα υπολογιστών που εξυπηρετεί μια ομάδα ανθρώπων. Χαρακτηριστικό αυτής της δομής είναι ότι ο χρήστης μπορεί να έχει έναν εικονικά δικό του υπολογιστή, με τον δικό του προσωπικό του χώρο αποθήκευσης και τις δικές του ρυθμίσεις ανεξάρτητα σε ποιόν φυσικό υπολογιστή κάθεται.

Χαρακτηριστικά του εικονικού υπολογιστή

 • Διαθέτει έναν εικονικό προσωπικό δίσκο με το όνομα (W:) χωρητικότητας 300 MΒ, όπου εκεί ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα προσωπικά του αρχεία με ασφάλεια. Ο δίσκος αυτός είναι στη διάθεσή του χρήστη σε όποιον υπολογιστή και να εργάζεται (για παράδειγμα, μπορεί ο χρήστης να αρχίσει μια εργασία σε έναν υπολογιστή, να την αποθηκεύσει στον δίσκο του (W:) και την επόμενη μέρα να καθίσει σε έναν άλλο υπολογιστή και να συνεχίσει την εργασία του). Τον προσωπικό αυτόν δίσκο, ο χρήστης μπορεί να τον βλέπει και από το σπίτι του (βλπ. Πρόσβαση προσωπικού δίσκου (W:) από το σπίτι). Εάν ο χρήστης χρειάζεται περισσότερο χώρο από τον προβλεπόμενο πρέπει να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου.

Μέσα στο W: υπάρχει ένας φάκελος inetpub ο οποίος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ. Επίσης ότι αποθηκεύεται εκεί θα μπορεί να είναι ορατό και από το Web.

 • Διαθέτει έναν τοπικό δίσκο (C:) ώστε να χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση.

- Στον δίσκο C: ο χρήστης δικαιούται να γράφει μόνο κάτω από τον φάκελο C:\StudentsDisk
- Τα περιεχόμενα του φακέλου StudentsDisk διαγράφονται αυτόματα σε τακτικά διαστήματα.
- Τα αρχεία που αποθηκεύονται τοπικά στον δίσκο C: δεν βρίσκονται στον εικονικό υπολογιστή του χρήστη, δηλαδή ο χρήστης δεν μπορεί να τα βρει σε άλλον υπολογιστή.

 • Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης εικονικού εκτυπωτή με τις δικές του ρυθμίσεις (βλπ. Χρήση Εκτυπωτών).

Δικτυακό Profile

 1. Κάθε φορά που γίνεται ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ login μεταφέρεται ένα αντίγραφο του δικτυακού profile (δηλαδή το DESKTOP και το σύνολο των προσωπικών ρυθμίσεων που έχει κάνει ο χρήστης σε όλα τα προγράμματά του) από τον server στο μηχάνημα στο οποίο κάθεται. Οι αλλαγές που γίνονται στην επιφάνεια εργασίας, στο my documents κτλ, αποθηκεύονται προσωρινά στο τοπικό μηχάνημα στον φάκελο C:\Users\username.
 2. Κατά το ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ logoff όλες αυτές οι αλλαγές και προσθήκες ταξιδεύουν πίσω στον server ώστε να είναι διαθέσιμες την επόμενη φορά εάν ο χρήστης καθίσει σε άλλο υπολογιστή. ΕΑΝ υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία του logoff τότε οι αλλαγές ΔΕΝ θα φτάσουν στο server οπότε και δεν θα είναι διαθέσιμες στους άλλους υπολογιστές. Επομένως την επόμενη φορά ο χρήστης θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να καθίσει στο ΙΔΙΟ μηχάνημα!!!!
 3. Για να γίνεται πετυχημένο logout πρέπει να υπάρχει επαφή με τον δικτυακό δίσκο (W:). Εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει χαθεί επαφή με αυτόν τον δίσκο τότε ΔΕΝ γίνεται επιτυχημένο logout. Μέχρι οι administrators να διορθώσουν το πρόβλημα ΠΡΕΠΕΙ ο χρήστης να κάθεται στον ΙΔΙΟ υπολογιστή!!!
 4. Το σύστημα είναι ρυθμισμένο να ειδοποιεί όταν έχει γίνει ή πρόκειται να γίνει υπέρβαση των ορίων αποθήκευσης του δικτυακό δίσκου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει μέσα από το C:\Users\username να σβηστούν ή να μεταφερθούν τυχόν μεγάλα αρχεία.
 5. Προσοχή: τα αρχεία είναι ασφαλή όταν γίνεται επιτυχημένο logout. Στην αντίθετη περίπτωση παραμένουν στους τοπικούς δίσκους όλη την εβδομάδα όπου μπορούν να βρεθούν στον τελευταίο υπολογιστή που κάθισε ο χρήστης μέχρι το απόγευμα της Κυριακής όπου ΟΛΑ τα εναπομείναντα τοπικά profiles ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ!
 6. Σε κάθε περίπτωση το Εργαστήριο δεν ευθύνεται για τυχόν απώλεια αρχείων και θα πρέπει να κρατάτε αντίγραφα (backup) των αρχείων σας σε δικό σας μέσο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΊΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ LOGOUT.

Αλλαγή Password

Προκειμένου οι χρήστες να αλλάξουν το password που έχουν, πρέπει να έχουν ήδη κάνει login στον εικονικό τους υπολογιστή και να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

 1. Πατήστε συγχρόνως Ctrl + Alt + Delete στο πληκτρολόγιο.
 2. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε με το ποντίκι το κουμπί
 3. Συμπληρώστε τα πεδία που θα εμφανιστούν στη συνέχεια:
  • NELOI\username: Το username που χρησιμοποιείτε.
  • Old password: Το παλιό σας password.
  • New password: Το νέο password που θέλετε να χρησιμοποιείτε.
  • Confirm password: Ξανά το νέο password που θέλετε να χρησιμοποιείτε (επιβεβαίωση).
 4. Πατήστε το βελάκι και είστε έτοιμοι.

Σε περίπτωση που οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στους υπολογιστές του εργαστηρίου με remote desktop, για να αλλάξουν password πρέπει να πατήσουν συγχρόνως Ctrl + Alt + End στο πληκτρολόγιο και ύστερα ακολουθούν κανονικά τα επόμενα βήματα.

χρήση_υπολογιστών.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2023/02/07 14:42 από vasotag